Potravinářský průmysl
Kam až může umělá inteligence zajít v potravinářském a nápojářském průmyslu?
Umělá inteligence (AI) se v poslední době dostala na titulní stránky novin, přičemž velké množství mediálních příspěvků bylo věnováno tomu, jak ChatGPT a podobné technologie ovlivňují náš každodenní život. Při vší této pozornosti by se zdálo...
Procesní paralelismus a prediktivní řízení zásobování čerstvými potravinami
Chladicí řetězec, jehož součástí je také logistika a distribuce čerstvých potravin, se zařazuje mezi nejsofistikovanější typy logistiky obzvlášť vzhledem k citlivosti a pomíjivosti přepravovaného zboží a specifickým podmínkám jeho přepravy a skladová...
Jak mohou správné informace omezit plýtvání potravin?
Podle Organizace spojených národů se každý rok zbytečně vyhodí 900 milionů tun potravin, přičemž za 60 % tohoto plýtvání jsou zodpovědné domácnosti. S 24% podílem na produkci emisí skleníkových plynů je také globální potravinářský průmysl jedním z ve...
Potraviny a zboží pod kontrolou, od výroby až po prodej, díky IoT
Internet věcí usnadňuje řadu činností. V potravinářství nalezne uplatnění nejen ve fázi výroby, ale také při skladování, dopravě i prodeji. Hlídá teplotu a další parametry prostředí, či monitoruje polohu i pohyb zboží a to nejen při přepravě, ale i v...
Pokročilá digitalizace a automatizace zajímá i české výrobce potravin
Průmyslová výroba potravin má celou řadu specifik z hlediska přísných norem a legislativy stejně jako náročnosti plánování a řízení. Některá oborová technologická řešení jsou na ně nejen připravena, ale dokážou i výrazně pomoci s efektivitou celé řad...
5 předpovědí pro potravinářský a nápojářský průmysl na rok 2021
Neočekávané události roku 2020 neměly na první pohled výrobce potravin a nápojů příliš zasáhnout, vždyť bez ohledu na pandemii lidé potraviny a nápoje konzumují neustále a poptávka zásadně neklesla. Avšak při bližším pohledu došlo uvnitř tohoto odvět...
Digitalizace v potravinářství se netýká jen velkých korporací
Trendy jako Průmysl 4.0, robotizace a s tím spojená digitalizace jsou v podnikovém světě známé už déle, ale dnes jsou k větší míře robotizace a automatizace výrobních činností a toků zásob nuceny nejen velké korporace, ale i menší výrobní podniky. Do...
Udržitelnost v oblasti procesní výroby už není jen módní fráze, ale nutnost
Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty. To znamená, že výrobci musí implementovat technologie, které zákazníků...
Automatizace v potravinářském průmyslu je cestou k vyšší bezpečnosti, kvalitě i marži
Na potravinářském trhu se hraje o každý halíř – marže nejsou nijak vysoké. Obor je specifický vysokým tlakem na prodejní cenu produktů a téměř uniformní cenou vstupních surovin. Potýká se s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a růstem personálních...
E-štítky a inteligentní obaly
Elektronické označování a inteligentní balení nabízejí firmám nové způsoby, jak zajistit více věrných zákazníků a zvýšit ziskovost. V roce 2018 budou tyto faktory rozhodující z hlediska úspěchu například v potravinářském průmyslu, kde požadavky zákaz...
Jak krotit zlevněné potraviny?
Česká republika bezkonkurenčně vede v počtu slev. Úplně zbytečná věc, která nebaví ani zákazníka, ani prodejce. U naprosté většiny prodejních kategorií navíc za poslední dva roky velikost slev narostla. Výjimky tvoří kategorie hračky, auto-moto, kanc...
Jak na řízení procesní výroby v potravinářství
Na organizaci výroby se můžeme dívat z různých hledisek a získáme pak různé klasifikace. Dle četnosti – kusová, sériová, hromadná; dle reakce na poptávku – výroba na sklad, na zakázku, montáž na zakázku, projektová výroba; dle průběhu – diskrétní, pr...
Chuť na senzory v potravinářském průmyslu
Zatímco digitalizace je velkým tématem v průmyslové výrobě již několik let, v souvislosti s potravinářským průmyslem se o ní hovoří jen opatrně. Je to především z důvodu, že veškeré inovační úsilí se věnuje na vývoj nových potravinářských produktů a ...