fb
11. 10. 2024 13:34

Konference Abacus představí technologické novinky v oblasti serverů a AI

AbacusKonference Abacus servery 2024, která proběhne už 17. října 2024 hotelu Grandior v Praze, se ponese především na vlně novinek od AMD. Platinum partner celé akce, společnost Supermicro, bude mít na stánku v předsálí mnoho nového hardware a ku pomoci část týmu Abacus techniků, takže bude dost příležitostí i pro složitější dotazy.

Před projekčními plátny konferenčního centra se postupně vystřídají zástupci firem, které hrají prim v datacentrech po celém světě. Ve foyer bude k vidění zajímavý serverový hardware - a to nejen nové servery s procesory AMD EPYC 9005 ale také další speciality - například workstationové procesory Threadripper v rackovém serveru, akcelerátory AMD Instinct nebo třeba cenově výhodné multinode servery vhodné pro cloud a hosting.

Za hostitele, společnost Abacus Electric, se v 10 hodin ujme úvodního slova konference Honza Petrák, který se bude věnovat stavu serverového trhu (kde Abacus, jako největší dodavatel whitebox serverů už dlouhá léta drží krok s A-brandy). Řeč bude nejen o tom, co a proč se zdražovalo a pak zase zlevňovalo. Zkusíme si zaspekulovat co se s cenami (asi) bude dít dál. Dojde také na technická témata - třeba proč je dobré už přejít na servery s DDR5 pamětmi a osadit správný počet DIMM modulů.

Následovat bude kratší blok, ve kterém Rafal Nowogrodzki z evropské kanceláře společnosti Supermicro popíše zajímavé projekty, které Supermicro realizovalo (především za velkou louží) v poslední době.

Když všechno klapne a letadlo přistane včas, tak na pódium v 11 hodin nastoupí pánové Dieter Graf a Serdar Uludag ze společnosti Samsung Semiconductor. Dieter nám přiblíží stav trhu s Enterprise SSDčky a DIMMy z pohledu výrobce (budete se divit, ale ani oni to nemají úplně jednoduché). Jeho kolega, Serdar se ujme technických témat jako jsou MCR DDR5 DIMMy nebo vývoj v oblasti CXL modulů.

Po kávě kávě a zákusku bude ten nejlepší čas pro novinky od AMD - procesory AMD EPYC 9005 a akcelerátor AMD Instinct 325X. Slova se ujmou Kris Luka a Adam Dyszkiewicz. Uvedením procesorů EPYC 9005 “Turin” si AMDčko bere zpět (po dvou týdnech) primát na x86 trhu - například dual socket systém s 9975 s 384 jádry dosahuje výkon téměř 2300 v metrice specFP base-rate, což je o 50% více než byl výkon top modelu předchozí generace.

Dalších 40 minut bude patřit Honzovi Medů, produkťákovi na Supermicro a bude to intenzivních 40 minut - Honza je čerstvě „nabrífovaný“ přímo od Supermicra, kde koncem září absolvoval rozsáhlé produktové školení v rámci celoevropské konference Supermicro INNOVATE! 2024. Je jasné, že se bude věnovat platformám pro zbrusu nové EPYC 9005, ale nelenil ani konkurenční Intel, který uvedl na trh procesory Xeon6 a aby měli produkťáci do dělat, jsou to rovnou dvě různé patice a dvě různé řady procesorů - celkem čtyři rozsáhlé produktové skupiny. Kromě nových Xeonů zmíní i Intel Gaudi3, tedy AI akcelerátor od Intelu.

Říká se, že šedá je teorie a zelený je strom života, takže po všech těch roadmapách a plánech se dozvíme, jak to v praxi funguje - mikrofonu se chopí pan Milan Fučík z MFF UK. S kolegy testovali jeden z produktů řady AMD Instinct a srovnali použitelnost a škálování výkonu na AI typických úlohách. Dozvíme se, jak dopadly karty AMD Instinct MI250X ve srovnání s konkurencí.

Po obědě dojde řada na Honzu Ondruše z Asusu. Serverové platformy řady RS jsou opravdu chytře navržené a díky tomu si za poslední tři roky získali mnoho nových zákazníků a běží na nich řada zajímavých projektů. Doporučujeme neoddat se siestě, vzít si ještě jedno kafe do sálu a nastražit uši.

Pak se znovu se vrhneme do praxe a poslechneme si, jak vypadá infrastruktura robustního HA zákaznického centra. Důležitými součástmi jsou Supermicro MicroBlade servery, Proxmox a především zkušenosti týmu společnosti Daktela. To všechno nám vysvětlí pan Radek Petřík z Daktely.

Finále patří dlouholetému partnerovi, společnosti Western Digital - slova se ujme Pavel Zmitko. Tématem nebudou jen pevné disky a inovace populárních JBODů Data60/102, ale třeba se dozvíme i něco ze zákulisí plánovaného rozdělení WDčka na hardiskovou a SSD část.

Po 16. hodině bude čekat na účastníky losování zajímavých cen v rámci ankety.

Konference Abacus servery 2024 se koná 17. října od 10:00 do 16:30 hodin v pražském hotelu Grandior. Pokud ještě nejste registrováni, neváhejte a registrujte se na
https://servery.konference.cz/
 

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 7-8 IT Systems 6 IT Systems 5 IT Systems 4
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1