fb
4. 10. 2022 11:40

Evropský kvantový počítač LUMI-Q bude umístěn v Ostravě

Evropský společný podnik Euro­HPC vybral projekty, ze kterých vzejdou nové evropské kvantové počítače. Mezi vybranými projek­ty je i konsorcium LUMI-Q, jehož kvantový počítač bude umístěn v České republice v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě.

Konsorcium LUMI-Q vybuduje, bude provozovat a zpřístupní nový evropský kvantový počítač pro celou uživatelskou základnu EuroHPC JU. Konsorcium navazuje na práci konsorcia LUMI, které již pořídilo a provozuje nejvýkonnější evropský superpočítač LUMI umístěný ve Finsku. Členy konsorcia LUMI-Q jsou někteří ze stávajících členů konsorcia LUMI, konkrétně Finsko, Švédsko, Dánsko, Polsko, Norsko a Belgie a koordinátor projektu Česká republika, ke které se připojilo Nizozemsko a Německo.

Konsorcium LUMI-Q poskytne celoevropské prostředí pro kvantové výpočty integrované s infrastrukturou EuroHPC JU. Navrhovaná koncepce umožňuje integraci cílového kvantového počítače EuroHPC hned do několika superpočítačů EuroHPC, včetně KAROLINY v České republice, LUMI ve Finsku a EHPCPL v Polsku.

„Jsem velmi potěšen, že Česká republika a naše superpočítačové centrum IT4Innovations bylo vybráno k hostování kvantového počítače konsorcia LUMI-Q. Věřím, že se nám podaří vytvořit špičkový ekosystém pro kvantové výpočty, kde budou nejnovější kvantové technologie integrovány do stávající evropské superpočítačové infrastruktury, což může v budoucnu vést k významným průlomům plynoucím z konvergence těchto dvou oblastí,“ uvádí Vít Vondrák, ředitel národního superpočítačového centra IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava v České republice.

Kvantové počítače mohou výrazně zvýšit kvalitu a dopad výzkumného a inovačního úsilí tím, že umožní řešení problémů, které jsou daleko za technickými možnostmi současných klasických superpočítačů. Kvantové výpočty mohou potenciálně pomoci při navrhování bezpečnějších a udržitelnějších výrobků a procesů, léčiv či ekologické katalýzy. Mezi další významné oblasti patří řešení komplikací v logistice, složité finanční analýzy, kybernetická bezpečnost, přesné předpovědi počasí a klimatu nebo obor umělé inteligence.

Úkoly pro kvantový počítač LUMI-Q

Výpočty akcelerované kvantovým počítačem mohou přinést pozoruhodné zrychlení řešení reálných výpočetních problémů a pomoci tak řešit některé z nejnaléhavějších výzev, kterým společnost čelí. Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu se očekává, že kvantové počítače budou převratný význam. To ale vyžaduje přípravu a nastavení hybridní platformy propojující superpočítače (HPC) a kvantové počítače (QC). Jejím prostřednictvím se mohou vývojáři a koncoví uživatelé začít připravovat na kvantovou revoluci ve výpočetním modelování.

Softwarový zásobník LUMI-Q bude plně inkluzivní s ohledem na superpočítačová centra i kvantové počítače. Vznikne tak plně přenositelný softwarový zásobník, který bude možné nainstalovat na jakoukoli infrastrukturu zahrnující vysoce výkonné a kvantové počítání.

„Naší ambicí je přinést evropské vědecké komunitě jedinečné, udržitelné a špičkové prostředí pro kvantově akcelerované superpočítače, které umožní evropský úspěch a konkurenceschopnost v globálním, kvantově řízeném inovačním systému,“ řekl Branislav Jansík, ředitel superpočítačových služeb v IT4Innovations a koordinátor projektu LUMI-Q.

Nové kvantové počítače, včetně LUMI-Q, budou integrovány se stávajícími superpočítači a vybrané hostitelské subjekty budou tyto systémy provozovat jménem společného evropského podniku EuroHPC. Kvantové počítače budou spolufinancovány z rozpočtu EuroHPC JU respektive z programu Digitální Evropa (DEP) a z příspěvků příslušných účastnických států. Společný podnik bude spolufinancovat až 50 % celkových nákladů na kvantové počítače s plánovanou celkovou investicí více než 100 milionů EUR.

Partneři konsorcia LUMI-Q:

  • Koordinátor projektu: VŠB – Technciká univerzita Ostrava, IT4Innovations národní superpočítačové centrum
  • CSC – IT Center for Science, Finsko
  • VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, Finsko
  • Chalmers University of Technology, Švédsko
  • Danish Technical University, Dánsko
  • Akademickie Centrum Komputerowe Cyfronet AGH, Polsko
  • Nicolaus Copernicus Astronomical Center, Polsko
  • Sigma2 AS, Norsko
  • Simula Research Lab, Norsko
  • SINTEF AS, Norsko
  • Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Německo
  • University of Hasselt, Belgie
  • TNO Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, Nizozemsko
  • SURF BV, Nizozemsko

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1