fb
9. 3. 2023 9:24

ČEZ Energo využívá platformu Flexigy pro svoji novou roli agregátora flexibility

Společnost ČEZ Energo se stala jedním z nejvýznamnějších agregá­torů flexibility na trhu. Díky imple­mentaci inovativní platformy Flexigy od společnosti Unicorn Systems má společnost nyní možnost nabízet trhu své portfolio více než 130 plynových zdrojů, které produkují elektřinu a teplo. Tato nabídka představuje výkon přesahující 100 MW. ČEZ Energo tak vstupuje na trh s podpůrnými službami a zaujímá pozici agregátora, který bude významně přispívat k bilancování české přenosové soustavy spravované společností ČEPS.

Od roku 2021 je v České republice legislativně umožněno agregovat flexibilitu z menších zdrojů a spotřebičů. Během posledních dvou let se na trhu objevilo několik agregátorů, ale ČEZ Energo mezi nimi zaujímá vedoucí postavení díky svým vyspělým službám pro stabilizaci soustavy.

Jako technický agregátor využívá ČEZ Energo nástroj Flexigy, který umožňuje identifikovat dostupnou flexibilitu. Díky modernímu predikčnímu a optimalizačnímu jádru dokáže nalézt optimální složení výkonových bloků o velikosti 1 MW. Informace o dostupné flexibilitě jsou pak předávány oddělení tradingu společnosti ČEZ, které je následně obchoduje na energetickém trhu.

Dle výsledků obchodování pak systém Flexigy připraví provozní plány jak pro jednotlivé zdroje, tak i pro celý agregační blok. Průběžná optimalizace také dokáže indikovat situace, kdy prodané objemy není možné dodat. V takovém případě systém pomůže dispečerovi upravit provozní parametry tak, aby dodávka flexibility byla možná.

Hlavní přidanou hodnotou platformy Flexigy je automatizace identifi­ka­ce flexibility. Díky sofistikovanému predikčnímu modulu dokáže systém z historických dat a předpovědi počasí identifikovat flexibili­tu na následují hodiny a dny. To následně umožňuje optimalizačnímu algoritmu automaticky sestavovat nabídky a provozní plány tak, aby bylo dosaženo co nejefektivnějšího využití celého portfolia zdrojů.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1