fb
21. 1. 2021 10:36

Společnost MoroSystems se zapojila do projektu Bankovní identita

MoroSystemsDo projektu Bankovní identita, který lidem umožní snadnou autentizaci a přihlašování k nejrůznějším internetovým službám, se připojil také brněnský vývojář platebních a informačních systémů společnost MoroSystems. Díky BankID se lidé budou moci připojovat nejen k softwaru MoroSystems a dalších zapojených firem, ale také třeba k e-shopům nebo portálům a službám státní správy, a to pomocí přihlašovacích údajů ze svého internetového bankovnictví.

Společnost MoroSystems, která mimo jiné vyvíjí fintech řešení a informační systémy, se zapojila do projektu Bankovní identita, který by měl počínaje letošním rokem lidem umožnit přístup k nejrůznějším internetovým službám pomocí přihlašovacích údajů k internetovému bankovnictví (BankID). „Většina lidí internetové bankovnictví bez problémů používá. Projekt Bankovní identita by proto mohl výrazně přispět k digitalizaci Česka. Jako dodavatelé fintech řešení proto nechceme a ani nemůžeme stát stranou,“ sdělil Radek Teichmann, technický ředitel společnosti MoroSystems.

Radek Teichmann
Radek Teichmann

Hlavní výhodou technologie BankID je bezpečná identifikace zákazníka. Lidé proto mohou tento způsob přihlášení používat i u služeb, kde je například ze zákona vyžadováno důkladnější ověření identity zákazníka. Kromě portálů státní správy může jít třeba o klientské portály pojišťoven a dodavatelů energií, vodáren a dalších služeb, které vyžadují bezpečnější autentizaci osob. Využití bankovní identity umožní firmám získat také přístup i aktualizaci údajů ze základních registrů státu, čímž se výrazně zjednoduší onboarding zákazníků. „Internetové bankovnictví u nás podle údajů české bankovní asociace využívá 97 procent obyvatel připojených k internetu. BankID je proto logickou a bezpečnou cestou, jak mohou firmy autentizovat zákazníky,“ popisuje výhody Radek Teichmann.

Nejde ale jen o autentizaci přístupů k internetovým službám. „BankID se dobře uplatní třeba v digitalizovaném podepisování smluv, kdy může vhodně doplnit stávající možnosti elektronického podepisování,“ doplnil Radek Teichmann. Firmy mohou s pomocí BankID rozšířit své služby o možnost podepisování PDF dokumentů na úrovni zaručeného podpisu, využívat bankovní standardy ověřování a identifikace zákazníků (KYC) nebo vyhovět legislativním požadavkům z hlediska prevence praní špinavých peněz (AML).

Bankovní identitu je možné používat od 1. ledna letošního roku. Skutečný start těchto služeb ve větším měřítku se však v Česku očekává někdy v polovině roku. „BankID je opravdu zásadní událostí z hlediska digitalizace České republiky a jsme rádi, že jako významný hráč v oboru fintech můžeme být u toho,“ shrnul Radek Teichmann ze společnosti MoroSystems.

Bankovní identita

Bankovní identita je projekt České bankovní asociace a velkých bank působících v ČR, díky němuž se kterákoli banka v Česku může stát takzvaným poskytovatelem elektronické identity v souladu se zákonem o elektronické identifikaci. To umožní milionům uživatelů internetového bankovnictví připojit se k portálům s elektronickými službami státu či soukromých firem přes přihlašovací údaje do banky, tedy svou takzvanou elektronickou bankovní identitu.

Identifikace pomocí internetového bankovnictví se už běžně používá například v severských zemích, kde umožňuje kromě přístupů na portály státní správy třeba také rychlé ověření bonity při žádostech o úvěr nebo ve sdílené ekonomice. Očekává se rovněž větší zapojení BankID v pojišťovnictví a v e-commerce při případných požadavcích na věkovou restrikci zákazníků (prodej alkoholu, tabákových výrobků a podobně).

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1