fb
22. 5. 2023 14:48

Vrgineers představí na IDETu možnosti nácviku vojenských taktických operací ve virtuální realitě

XTAL 3Česko-americká společnost Vrgineers představí na letošním ročníku Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečností techniky IDET v Brně výsledky spolupráce s firmou e.sigma na vývoji řešení pro taktický výcvik leteckých ozbrojených sil ve virtuální realitě. Řešení kombinuje nejnovější verzi přenosného simulátoru Portable Trainer a modulární platformu velení a řízení e.TACCS.

Vrgineers dodávají letecký trenažer Portable Trainer do celého svě­ta a neustále posouvají jeho možnosti, aby splňoval vysoké nároky pro výcvik profesionálních pilotů a pro nácvik taktických vojenských operací. Trénovat na něm mohou piloti stíhacích letounů F-15, F-16 i F-35, a dokonce je vhodný i pro rekonfiguraci vrtulníků typu Viper nebo Venom, které by mělo v letošním roce obdržet i české armádní letectvo. Právě možnost úpravy a rekonfigurace na potřebný typ letounu je hlavní výhodou Portable Trainer systému, který byl původně vyvinut na základě požadavků Americké námořní pěchoty. V loňském roce ho Vrgineers upravili i pro výcvik pilotů stíhacích letadel Suchoj Su-25 „Frogfoot“ a Su-27 „Flanker“ a poskytli ho ve spolupráci se společností OMNIPOL Ukrajinským ozbrojeným silám.

„Jsme rádi že můžeme na IDETu poprvé odprezentovat integraci Vrgineers Portable Trainer pro pilotní výcvik s e.TACCS softwarem od naší partnerské společnosti e.sigma, který umožňuje pilotům a instruktorům nastavení mise a scénářů se zapojením až stovek letadel ovládaných piloty, nebo umělou inteligencí. Věříme, že tato integrace je dalším z důležitých kroků na cestě k vytvoření komplexního syntetického tréninkového prostředí,” říká CEO Vrgineers Marek Polčák.

Kromě tréninku kooperace celých posádek a týmů, je systém taktického velení a řízení e.TACCS vhodný i pro trénink jednotlivců. Je v něm možné simulovat všechny úkony vzdušného velení a řízení od doplňování paliva ve vzduchu až po nácvik komplexních taktických operací. Zabudovaná umělá inteligence navíc dokáže na základě analýzy dat z tréninku, vytvořit optimální prostředí pro trénink více uživatelů zaměřený na zdokonalení týmové spolupráce. Software disponuje také technologií automatického rozpoznávání řeči s konfigurovatelnou schopností řízení simulace.

Klíčovou komponentou simulátoru Portable Trainer a softwaru e.TACCS je profesionální headset pro virtuální realitu XTAL 3 s kombinovaným rozlišením 8K a širokým zorným úhlem až 180°, díky čemuž nabízí vysoce realistickou simulaci. Jeho součástí je i trackovací systém pro oči, prostřednictvím něhož je možné po tréninku vyhodnotit a analyzovat čemu pilot věnoval pozornost a jak se při cvičném scénáři choval.

Foto: e.sigma a Vrgineers

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 3 IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1