fb
30. 6. 2017 14:51

Mobilní sítě 5G umožní dálkové řízení automobilů a dalších strojů

dálkové řízení automobilů a dalších strojůHuawei se svými partnery China Mobile a SAIC Motor předvedl na konferenci v Šanghaji technologii dálkového ovládání automobilu založenou na mobilní síti 5G, která umožňuje dostatečně nízkou latenci potřebnou pro vzdálené řízení. Při demonstraci byl řidič na vzdálenost 30 kilometrů schopen udržet veškerou kontrolu nad vozidlem.

Při testu se řidič nacházel více než 30 kilometrů od vozidla. Několik videokamer s vysokým rozlišením, nainstalovaných ve vozidle, posílalo řidiči skrze širokopásmovou síť 5G obraz v HD rozlišení a v reálném čase. Poskytlo mu tak 240stupňový pohled na okolí vozidla, přičemž průměrný člověk má binokulární zorné pole okolo 180–190 stupňů. Řídící povely pro volant, plynový pedál a brzdy byly rovněž přenášeny skrze síť 5G, která poskytla minimální latenci potřebnou pro okamžité reakce na různé podmínky na cestě. Řidič byl i ze své vzdálené pozice schopen po celou dobu udržet plnou kontrolu nad vozidlem GM iGS od čínské automobilky SAIC Motor. Společnost Huawei vytvořila bezdrátové 5G připojení, společnost China Mobile poskytla potřebnou konektivitu.

Nízká latence a vysoká šířka pásma 5G jsou nezbytně nutné pro splnění požadavků na dálkové řízení vozidel s využitím HD video přenosu, které zahrunuje rychlou odezvu a spolehlivé připojení. V tomto konkrétním testu poskytovalo 5G s ultra vysokou šíří pásma po celou dobu požadovanou rychlost pro HD video přenos mezi vozidlem a řidičem. End-to-end latence všech dálkově ovládaných řídících funkcí vozidla byla nižší než 10 milisekund (latence nového bezdrátového rozhraní 5G sama o sobě byla menší než jedna milisekunda). To znamená, že při jízdě vozidla rychlostí 30 km/h byl rozdíl vzdálenosti vzniklý prodlevou mezi bržděním řidiče a skutečným bržděním vozu pouhých 8 centimetrů.

Dálkové ovládání vozidel má v budoucnu širokou škálu potenciálního využití, zejména v obzvláště drsných nebo nebezpečných prostředích, jako jsou místa těžby nerostných surovin, likvidace nebezpečného odpadu či v případě, že má práce na dálku vyšší efektivitu. Příkladem může být zhutňování velkých ploch půdy pomocí dálkově ovládaného válcovacího stroje. Dálkové ovládání může být použito rovněž jako doplněk u autonomních vozidel. Jedna osoba může například pomocí dálkového ovládání dohlížet nad celou flotilou sdílených vozů (car-sharing) a v případě nutnosti ručně zasahovat v situacích, které to vyžadují. Dálkové ovládání může být využito i v případě nouzových situací, jako jsou záchranné mise v zónách katastrof.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 3 IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1