fb
14. 3. 2019 15:21

Východní část Česka se dočkala nových ortofotomap

Obyvatelé regionů na východě Česka se mohou podívat na svá města a domovy na nejnovějších ortofotomapách. Aktualizované letecké snímky Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje jsou od tohoto týdne dostupné na webu Chytremapy.cz a v mapových aplikacích GisOnline.cz. V letošním roce další kolo snímkování čeká západ republiky.

Letecké snímky východní části země pořizovala brněnská společnost TopGis se svými letadly Cessna 404 a Partenavia P68 loni od konce dubna do konce srpna. „Snímkování probíhalo nad celou Moravou. Celkem se jednalo o území o rozloze větší než 21,5 tisíce kilometrů čtverečných a přibylo tak více než 31 tisíc nových snímků,“ uvedla Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis, která se na letecké snímkování Česka specializuje a od roku 2014 realizovala již dvě kompletní časové řady.

Celý proces kompletace výsledné ortofotomapy je technicky velmi náročný, specialistům společnosti se jej však podařilo dokončit již v průběhu prvních dvou měsíců letošního roku. „Díky tomu je tak možné od tohoto týdne nové snímky najít na webu Chytremapy.cz, který kromě mapových podkladů nabízí například i přímý vstup do katastru nemovitostí nebo nástroje pro přesné měření, a ve webové aplikaci GisOnline.cz, kterou využívají města a obce,“ doplnila Drahomíra Zedníčková.

V aktualizovaných mapách jsou přitom na první pohled patrné změny, kterými některé oblasti v minulých letech prošly. Zejména u měst je velmi dobře vidět, jak postupuje výstavba nových budov či jak si stavební firmy poradily s úpravou stávajících komunikací i budováním těch nových.

Snímkováním východní části země začal v loňském roce TopGis již třetí kolo mapování České republiky. V období od května do září 2019 se letadla společnosti vydají nad západní část republiky, aby pořídily aktualizované záběry Prahy, Středočeského, Ústeckého, Libereckého a Plzeňského kraje. Zbývající část země je pak v plánu na další dva roky.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1