fb
20. 5. 2020 14:18

Software602 nabízí pro bankovní sektor ověřování kvalifikovaných PSD2 certifikátů

Software602 rozšiřuje své ověřovací služby SecuSign Validation o ověřování platnosti PSD2 certifikátů. Banka, která využije tuto novou integrační službu Software602, dostává ověřovací doložku, jež obsahuje strukturovaná data, zda je certifikát platný podle Nařízení eIDAS (kvalifikovaná služba evidovaná na EU Trusted Lists) a zároveň obsahuje data o vydané PSD2 licenci Národní autoritou jednotlivých členských států EU, které jsou evidované u European Banking Authority (EBA). Organizace EBA byla zřízena v roce 2011 jako součást Evropského systému finančního dohledu (ESFS).

Směrnice EU o platebních službách (PSD2) zavádí pro uživatele online bankovnictví možnost zadávat platební příkazy nebo sledovat své výpisy z účtu prostřednictvím aplikací vyvinutých tzv. FinTech společnostmi autorizovanými Národní autoritou (v České republice to je Česká národní banka). Typicky se jedná o mobilní aplikace pro správu osobních financí, které sdružují přístup k více bankovním účtům klienta, ale paleta finančních služeb může být mnohem širší. Pro přístup k těmto službám přes API banky je vyžadovaný tzv. kvalifikovaný přístupový PSD2 certifikát pro zabezpečení přenášených dat a dále kvalifikovaný certifikát pro pečetění transakčních dat. Oba typy certifikátů jsou kvalifikované dle Nařízení eIDAS a vydané autorizovaným společnostem nejen podle Nařízení eIDAS, ale též podle směrnice PSD2.

U přístupového pečetícího PSD2 certifikátu musí banky ověřit, zda je platný spolu s licencí opravňující poskytovat platební služby. Hlavní výhodou nové služby je garance ze strany Poskytovatele, že nedošlo ke zneplatnění kvalifikovaných PSD2 certifikátů, podobně jako je tomu u ověřování platnosti kvalifikovaných certifikátů vydaných pro elektronický podpis nebo pečeť.

„Jako kvalifikovaný poskytovatel služeb vytvářejících důvěru máme dlouholeté zkušenosti s ověřováním platnosti kvalifikovaných certifikátů ze všech členských států EU a toto nové rozšíření služeb je jen logickým krokem pro komfortní konzumaci nejen ověřování PSD2 certifikátů, ale též o efektivním využití dalších služeb eIDAS přes jednotné integrační rozhraní do infrastruktury banky,“ upřesnil Martin Vondrouš, expert na zavádění nových technologií ve společnosti Software602.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1