fb
29. 4. 2021 13:00

Projekty Třebíče, Jáchymova a Prahy-Lipence vyhrály soutěž o chytré kamery

Slepá místaSkončil druhý ročník soutěže Slepá místa, v níž města a obce přihlašují své problematické lokality a soutěží o jejich inteligentní kamerové zabezpečení. Sedmičlenná expertní porota vybírala celkem ze 63 projektů ve dvou soutěžních kategoriích podle velikosti populace. Hlavní cenu pro města nad 10 000 obyvatel vyhrála Třebíč s jednou ze svých frekventovaných křižovatek, v kategorii pro menší města a obce zvítězily projekty Jáchymova a městské části Praha-Lipence.

Do druhého ročníku celostátní soutěže Slepá místa, kterou pořádá společnost Axis Communications ve spolupráci s expertními partnery, mohli zástupci měst a obcí přihlašovat své problémové lokality od konce ledna do 31. března 2021. Nezávislá porota složená ze sedmi odborníků na oblast zabezpečení, kriminality a smart city nyní zveřejnila výsledky hodnocení celkem 63 projektů z 55 měst a obcí. Porota rozhodovala podle tří hlavních kritérií: společenský přínos a efektivita instalace v daném místě, dosavadní aktivita obce při řešení problému a potenciál navrhované instalace k nasazení smart funkcí. Zvítězily nakonec nominace Třebíče, Jáchymova a městské části Praha-Lipence.

Třebíč: proč je dobré, aby byla křižovatka „chytřejší“

V kategorii měst nad 10 000 obyvatel zvítězil projekt z Třebíče, který získá inteligentní kamerové stanoviště na míru v celkové hodnotě až 150 000 Kč. Navrženým slepým místem je frekventovaná světelná křižovatka ulic Hrotovická a Kosmákova, dosud nestřežený dopravní uzel, kde město chce nejen monitorovat provoz vozidel a osob, ale na doporučení Policie ČR i detekovat vjezd či výjezd podezřelých či kradených vozidel. Proto bude kamerové řešení zahrnovat také software pro analýzu objektů a rozlišování registračních značek vozidel. „Porotu zaujal velmi precizně vypracovaný návrh a záměr města využít technologie nejen k inteligentnímu zabezpečení, ale také k vytváření dopravních statistik a řešení městské mobility v duchu smart city,“ komentuje člen poroty Dalibor Smažinka ze společnosti Axis Communications.

Křižovatka v Třebíči
Křižovatka v Třebíči získá instalaci inteligentního kamerového stanoviště díky soutěži Slepá místa 2021.

Jáchymov a Praha-Lipence: kontrola na přístupových cestách

V kategorii obcí méně než s 10 000 obyvatel porotci udělovali dvě ceny. Nejvyšší bodové hodnocení získal projekt města Jáchymov, který potřebuje střežit dopravně nejvytíženější ulici města vedoucí k lanovce na Klínovec. Slepé místo, které je mimo dosah stávajícího kamerového systému, pomůže nyní vykrýt bezpečnostní kamera s videoanalytickými funkcemi, která poslouží jak k omezení dopravních přestupků, tak ke snížení rizika krádeží na parkovišti pro 800 vozidel na konci ulice.

Praha-Lipence

Druhou výhru inteligentního kamerového stanoviště získala městská část Praha – Lipence. Místní se zde potýkají s nájezdy organizovaných skupin, které se zaměřují na vykrádání chat a rodinných domů. Slepým místem je jedna z příjezdových cest pro automobily a pěší lávka přes řeku Berounku, kudy podle informací policie pachatelé často unikají.

Která místa obce hlásily do soutěže o kamerový dohled

Města a obce, které se soutěže účastnily, svými registracemi zároveň vytvořily zajímavý přehled o bezpečnostních potřebách v České republice. Kromě problémových ulic patřily k nejčastěji nominovaným slepým místům stanoviště odpadových kontejnerů nebo skládka (12 přihlášených projektů) a dále dětská hřiště a sportoviště (10 projektů).

„Dalším poznatkem z letošního ročníku soutěže je, že zatímco většina měst a obcí stále vnímá kamery hlavně jako nástroj k omezení kriminality, někteří zastupitelé už hledí dál. Kamerový systém totiž může sloužit jako síť víceúčelových senzorů a pomáhat třeba s monitoringem životního prostředí nebo, jak ukazuje příklad Třebíče, přispívat k chytré městské mobilitě,“ uzavírá Dalibor Smažinka.

Informace o vítězích soutěže a další detaily jsou k nalezení na webu www.slepamista.cz.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1