fb
7. 2. 2020 14:38

Očekávání versus realita v digitalizaci průmyslu pomocí lokačních systémů v reálném čase (RTLS)

SewioPřestože pojmy Industry 4.0 a digitální transformace v průmyslu zaplňují pravidelně mediální prostor již od roku 2013 a také v roce 2020 jsou stále často skloňovány, firem které skutečně využívají technologie a procesní změny s digitalizací přicházející je stále poměrně málo. Část z těchto organizací si pak informace o úspěšném využití digitalizace uchovává interně, neboť v nich spočívá jejich nově nabitá konkurenční výhoda.

Sewio, výrobce real-time lokalizačního systému (RTLS) určenému pro digitalizaci pohybu uvnitř hal, který působí na globálním trhu již šestým rokem zpracoval data z dokončených projektů digitalizace do infografiky, která přináší odpověď na to, které aplikace jsou smysluplné a přináší rychlou návratnost investice. Pro úplnost příběhu pak také odpovídá na to, kdo ve firmách digitalizaci zavádí, jaké aplikace jsou nejčastěji požadovány ve srovnání s tím které jsou skutečně implementovány, jaké aplikace přináší požadovanou návratnost a v jakých krocích celý proces probíhá.

Kdo ve firmách zavádí digitální transformaci?

Úspěšný projekt závisí na podpoře a následné adaptaci nového řešení všemi zúčastněnými, přesto jsou to právě některé pracovní pozice, které inovativní projekty „rozjíždějí“. V případě industriální digitalizace jsou konzultanti (17%), projektový manažeři (16%) a CEO (14%) ty nejčastější pracovní role startující digitální transformaci.

Jaké aplikace technologie sledování jsou nejčastěji požadovány ve srovnání s těmi, které jsou nakonec realizovány?

Nejčastěji firmy poptávají řešení pro zvýšení bezpečnosti zaměstnanců (36.2%), sledování toku materiálu (25%) a sledování manipulační techniky (23.2%). Z různých důvodů je však pořadí četnosti dokončených typů projektů odlišné od rozložení typů poptávek. Nejčastěji jsou dokončovány projekty sledování toku materiálu (40.5%), zvyšování bezpečnosti zaměstnanců (24.3%) a sledování manipulační techniky (18.9%). Sledování dronů uvnitř budov stejně jako navigace lodí v přístavech na svůj první projekt teprve čeká.

Očekávání vs. Realita

Které aplikace v reálném světě přináší rychlou návratnost investice?

Infografika zobrazuje pět odlišných příkladů užití digitalizace v osmi průmyslových podnicích a to včetně metrik úspěšnosti, které si jednotlivé inovativní firmy stanovili. Zatímco hlavním měřítkem Kanadské CNRL a Italského ENELu bylo zvýšení bezpečnosti zaměstnanců, tedy rychlejší identifikace lokace zaměstnanců v nebezpečí, Slovenský Volkswagen stejně jako Český Budvar zvýšil díky Sewio RTLS efektivitu využití skladu a pohybu manipulační techniky.

Maďarský SEG Automotive (dříve Bosh) dosáhl zkrácení lead time o 50% (ze 6 hodin na 3 hodiny) při současném ušetření 15% zaměstnanců pro méně rutinní činnosti – obojí díky automatizovanému sledovaní toku materiálu. Toyota digitalizovala svoje kanbanové řešení a dosáhla návratnosti za 14 měsícu, podobně jako Prakab, který dosáhl návratnost již o tři měsíce dříve díky sledování toku produkce.

Výjimečným vzhledem k aplikaci byl pak projekt pro Německý Novoplan, který používá lokační systém pro řízení kvality výrobků – jednoznačně ví kolik času strávil který produkt v jednotlivých fázích výroby včetně ideálního času ponoru do ochraného nátěru.

Jak dlouho proces digitalizace trvá a které kroky vedou k úspěšnému projektu?

Proces nasazení řešení digitalizace pohybu se skládá ze tří základních fázi - přípravy projektu, implementace a jeho údržby. V poslední fázi pak probíhá také identifikace dalšího využití již instalované infrastruktury. Gartneru uvádí, že 75% projektů sledování lokace v reálném čase vyžaduje pokrýt více než čtyři případy užití; dokončením prvního projektu tak inovace nekončí, naopak otvírají se dveře k dalším aplikacím s již výrazně menšími náklady na realizaci a tedy vysokou návratností.

Petr Passinger Petr Passinger
Autor článku je Chief Marketing Officer (CMO) společnosti Sewio Networks.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1