fb

Jak na efektivní správu většího počtu domén?

GENERAL REGISTRYDobře zvolené doménové jméno je základem nejen úspěšného podnikání. Co když ale potřebujete domén víc... mnohem víc?

Vezměme to postupně. Díky správně zvolené internetové doméně vaši zákazníci vždy snadno najdou váš vlastní web a mohou vás kontaktovat. Pro zajímavost, nejpoužívanější doménou v portfoliu registrátora General Registry (kde tvoří téměř 85 %) je doména .cz, o kterou se stará společnost CZ.NIC, z. s. p. o. (ta zajišťuje chod .cz domény a podílí se i na dalších prospěšných projektech, které přispívají k bezpečnosti internetu).

Doménu tedy máte a dobře vám slouží. Pak ale začnete rozvíjet portfolio produktů a služeb a zakládat nové značky, které potřebují vlastní webové prezentace, spravovat projekty klientů včetně jejich online marketingu nebo založíte pobočky a prodejny v dalších místech. Anebo – proč ne – jste sám poskytovatelem internetových služeb a nové domény nabízíte svým klientům buď samostatně, nebo v rámci hostingu, vývoje webů nebo třeba pro cloudové projekty.

Ve všech těchto případech potřebujete odlišný přístup ke správě domén, než když jste je dokázali spočítat na prstech jedné ruky. Domény je třeba nejen registrovat, ale i prodlužovat a případná lidská chyba při ručním zpracování by se v konkurenčním prostředí mohla sakramentsky prodražit. Nehledě na to, že – přiznejme si – ruční práce je vždycky tak trochu otravná a heslem dneška je přece automatizace.

U General Registry si zákazníci mohou vybrat ze dvou způsobů správy domén – tím základním je webové rozhraní www.domainmaster.cz. Pokud však potřebujete spravovat větší počet domén, vyplatí se využít Master API, automatické rozhraní, s jehož pomocí bude integrace správy domén do již existujících systémů jednoduchá a rychlá.

Master API je typ automatizovaného rozhraní postaveného na protokolu HTTP. Rozhraní je navrženo tak, aby v jediném HTTP dotazu byla kompletně provedena požadovaná operace. S pomocí Master API je např. možné zaregistrovat doménu během několika málo vteřin. Díky tomu je možné uspořit podstatné množství účasti pracovní síly, takže lze snížit náklady na ni. Master API využívá u General Registry 44 % partnerů. Pokud by se toto číslo zdálo nízké, je potřeba vzít v úvahu, že partnerem se může stát společnost spravující alespoň 20 domén a těmto menším partnerům se automatizovaná správa nevyplatí.

Spolu s vlastním přístupem k API budete mít k dispozici také testovací instanci, kterou můžete používat zcela zdarma. K Master API je kromě toho sepsána obsáhlá a srozumitelná dokumentace, která pokrývá veškerou funkcionalitu a obsahuje i ukázky zdrojových kódů.

Aby bylo použití Master API co nejjednodušší, nabízíme ke stažení zdrojové kódy již hotového klienta, díky kterému bude použití našeho MAPI ve vašem systému opravdu jednoduché.

Něco pro programátory

Následující ukázka zdrojového kódu v jazyce PHP demonstruje jednoduchost použití našeho Master API a toho, jak snadné je s ním zaregistrovat novou .cz doménu:

<?php

require_once "masterapi_client.inc";

$client = new MasterApi_Client(array(
       
"username" => "GR:PLATCE",
       
"password" => "vase_tajne_heslo",
       
"charset" => "UTF-8",
       
"server_url" =>
"https://www.domainmaster.cz/masterapi/server.php",

));

$result = $client->sendCommand("register cz
domain",array(

"domain" =>       
"vasedomena.cz",
       
"nsset" =>        
"NSSETID",
       
"keyset" =>       
"KEYSETID",
       
"registrant" =>   
"REGISTRANT",
       
"admin" =>        
array("ADMIN-1","ADMIN-2"),
       
"idacc" =>        
"GR:PLATCE",
       
"iddealer" =>     
"",
       
"period" =>       
"1",

));

V uvedené ukázce dojde nejprve k vytvoření instance třídy MasterAPI_Client a následně k zavolání metody sendCommand s příkazem register cz domain. Vaše .cz doména by měla být okamžitě zaregistrována.

Master API kromě demonstrované registrace nové domény nabízí také prodlužování domén, komplexní správu kontaktů a sad jmenných serverů a také velmi vyhledávané příkazy pro automatizovanou správu DNS.

Pro .cz domény nabízí Master API tyto funkce

  • získání informací o doméně, kontaktu a nssetu
  • kontrola dostupnosti domény pro registraci
  • kontrola existence kontaktu
  • odeslání auth-info kódu .cz domény a kontaktu
  • registrace, prodloužení a update .cz domény
  • změna majitele
  • transfer
  • registrace nového kontaktu, nssetu a keysetu
IFS

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1