fb
23. 5. 2019 14:39

Hra o trůny přinesla vzestup kybernetických útoků

Osmá a poslední řada oblíbeného seriálu Hra o trůny se nechtěně postarala o prudký nárůst počítačové kriminality. Podle odborníků ze společnosti Kaspersky Lab doprovázel uvedení každého dílu bezpočet kyberútoků na dychtivé uživatele, kteří si chtěli stáhnout čerstvě zveřejněnou epizodu seriálu. Namísto toho je napadl malware skrývající se za názvem tohoto oblíbeného seriálu.

Některé díly se ukázaly jako rizikovější než jiné. Největší lavinu detekovaných pokusů o útok spustila zejména očekávaná třetí epizoda. Počet pokusů o infekci se během jednoho dne vyšplhal v průměru až na 3 000.

Odborníci se domnívají, že ani po odvysílání posledního dílu kultovní ságy snahy útočníků nepominou. Podvodníci budou pravděpodobně dále zneužívat touhu fanoušků získat přístup ke kompletní osmé řadě seriálu.

Průměrný denní počet útoků malwarem maskovaným za Hru o trůny se pohyboval mezi 300 a 400. K tomuto číslu došli specialisté z Kaspersky Lab po sledování podvodných aktivit během celé doby uveřejňování osmé řady. Tři až čtyři dny po uveřejnění nového dílu se nicméně počet útoků během jednoho dne vyšplhal až na 1 200 detekcí – což představuje tří až čtyřnásobný nárůst hackerské aktivity spojené s Hrou o trůny.

Ke zvýšené kyberkriminalitě spojené se seriálem Hra o trůny přispěly i streamovací služby, které umožňují bezplatné zhlédnutí nových epizod. Ačkoliv slibují „zhlédnutí zdarma“, jsou často navrženy tak, aby od uživatelů získaly jejich citlivá data. Na obrazovce zobrazují videopřehrávač s motivem Hry o trůny. Poté co uživatel klikne na tlačítko play, dojde k jeho přesměrování na přihlašovací stránku. Zde je vyzván, aby vyplnil údaje své platební karty včetně CVC/CVV kódu, které mají sloužit k ověření profilu. Odborníci v tomto případě poukazují na podobnosti s podvody, které se objevily s uvedením posledního filmu ze světa superhrdinů Avangers.

„Napříč phishingovými weby můžeme pozorovat obdobné podvodné techniky a metody, kdy se podvodníci snaží ukrást uživatelské informace pod příslibem poskytnutí pirátské verze seriálu či filmu před jeho oficiální premiérou. Domníváme se, že existuje určitá skupina hackerů, kteří se speciálně zaměřují na fanoušky oblíbených seriálů nebo filmů, a kteří dynamicky mění svůj arzenál podle měnící se popkulturní scény,“ objasňuje Tatyana Sidorina, bezpečnostní analytička Kaspersky Lab.

Aby se uživatelé nestali oběťmi kyberútoků, měli by se řídit následujícími opatřeními:

  • Vyhýbejte se pochybným webům, zvláště těm s pirátským obsahem.
  • Nezadávejte žádné informace – natož bankovní údaje – na stránkách, kterým nemáte žádný důvod důvěřovat.
  • Nikdy nepoužívejte stejná hesla na více webech. Raději využijte služeb password manageru.
  • Používejte antivirový software s ochranou proti kybernetickým hrozbám a phishingu.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1