fb
7. 4. 2021 17:20

CIIRC ČVUT bude mít vlastní 5G síť od T-Mobilu

Společnost T-Mobile Czech Republic postaví pro Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) kampusovou síť postavenou na 5G technologiích od společnost Ericsson. Tato kampusová síť umožní vědcům, firmám a studentům vyvíjet a testovat koncepty chytrých továren budoucnosti a digitalizované výroby.

Kampusová síť na CIIRC ČVUT bude spuštěna během druhého čtvrtletí tohoto roku a pokryje prostory laboratoří, zejména Testbedu pro Průmysl 4.0, o celkové ploše větší než 1000 m2. Zároveň je to první tzv. 5G stand alone (SA) síť pro průmyslové využití v České republice.

5G stand alone (5G SA)

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Narozdíl od 5G non-standalone (5G NSA), který ještě v některých částech využívá 4G, 5G, stand alone verze přichází s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) nabídne vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

Technologie pro první 5G SA síť T-Mobilu dodá společnost Ericsson, která se stala vítězem výběrového řízení. 5G SA síť umožní testovat a dále rozšiřovat koncept chytrých továren, kterým se s pomocí vysokého datového toku otevírají nové příležitosti.

„Vybudování kampusové sítě na CIIRC ČVUT je první z projektů v rámci strategické spolupráce s T-Mobile. Do budoucna plánujeme například zapojení dalších laboratoří, společnou realizaci výzkumných projektů nebo podporu zpracování závěrečných studentských prací na CIIRC ČVUT,“ vysvětluje podstatu dlouhodobé spolupráce Ondřej Velek, ředitel CIIRC ČVUT.

Cveto Gašperut„Jsme hrdí, že se můžeme podílet na vybudování kampusové sítě na ČVUT. Podporujeme špičkové univerzitní pracoviště, které díky naší 5G síti posune digitalizaci českého průmyslu vpřed,“ říká country manažer firmy Ericsson pro Českou republiku Cveto Gašperut.
 

Kampusová síť (Private Campus Network)

Kampusové sítě umožňují podnikům i výzkumným centrům využívat různé moderní digitální komunikační technologie podporující LTE, 5G, IoT, pro jejich pracovní, výrobní a provozní účely. Privátní kampus má klíčový význam především ve spojení s technologií 5G sítí. Sítě páté generace jsou navrhovány jako bezpečné proti odposlechům a dalším rizikům zneužití. Fungují v licencovaném pásmu, mají tedy jasná pravidla, která sítě chrání proti rušení. Jsou schopné obsloužit provoz s velmi velkou hustotou koncových zařízení. První privátní 5G kampusovou síť v České republice spustil T-Mobile na konci roku 2020 v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava.

T-Mobile je rovněž partnerem celorepublikové akademicko-průmyslové platformy Národní centrum Průmyslu 4.0. Díky tomu se budou moci testovat možnosti 5G sítí také v rámci propojených partnerských „testbedů“ neboli experimentálních továren budoucnosti. Ty funkčně i organizačně zastřešuje evropské centrum excelence zaměřené na pokročilou průmyslovou výrobu RICAIP. Vedle testbedu pražského CIIRC ČVUT sem patří i nově budované pracoviště na CEITEC při Vysokém učení technickém v Brně a špičkově vybavený testbed německých institutů DFKI a ZeMA v Saarbrückenu. Nově se také zapojuje testbed při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava.

„Distribuovaná výroba, ale i celý koncept Průmyslu 4.0 jsou založeny na vysoké autonomii výrobních zařízení tak, aby se minimalizoval lidský faktor při výměně informací nejenom mezi stroji samotnými, ale především mezi navazujícími systémy celého životního cyklu výrobku, mezi něž patří návrhářské a konstruktérské nástroje přes systémy řízení výroby, skladů, objednávek, vztahů se zákazníky až po logistické a dodavatelské řetězce. A to se bez spolehlivé vysokorychlostní sítě neobejde,“ říká Jaroslav Lískovec, ředitel Národního centra Průmyslu 4.0. Na případových studiích se budou podle něj podílet přímo malé a střední firmy a rozvíjet tak praktická řešení aplikovatelná pro standardní průmyslovou výrobu.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1