fb
12. 10. 2020 16:42

Automatizace a technologie budou hrát v logistice stále větší úlohu

SKLADV jakém stavu je česká logistika a skladování? Jak logistické firmy reagují na stále kratší čas dodání? Vidí automatizaci jako nutnost, nebo navazující investice spíše odkládají? Na tyto otázky přináší odpověď nová studie na základě výzkumu, který realizoval spolek SKLAD ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos.

V rámci výzkumu Trendy v české logistice odpovídalo na otázky související s aktuálním stavem odvětví 123 manažerů logistiky z maloobchodních a velkoobchodních firem, z oblasti e-commerce, automotive a výroby. V rámci dotazníkového šetření i během hloubkových rozhovorů se experti podělili o postřehy týkající se současných a plánovaných investic, budoucích strategií i dopadů pandemie covid-19. Výzkum se uskutečnil v době od března do července 2020.

Z výzkumu vyplynulo, že firmy aktuálně řeší především téma bezpečnosti práce. Do této sféry plánuje během následujícího roku investovat až 73 % respondentů, 71 % dotázaných zajímá v nejbližší době také analýza skladu a jeho optimalizace. Novými technologiemi, kterými jsou mobilní tiskárny nebo ruční skenery, vybavuje pracovníky už 70 % firem. Do budoucna uvažují o lokačních technologiích nebo ovládání pomocí hlasu. Aktuální dopady pandemie covid-19 se pak velmi liší v závislosti na vybraném odvětví. U některých společností pandemie způsobila až 80% propad výroby.

Studie ukázala, že svět logistiky uvažuje spíše střízlivě. V dohledné době nás automatizované sklady a drony doručující zboží zatím nečekají. S nástupem průmyslové revoluce 4.0 je ale inovace nutnost a investice do ní se musí firmě vrátit zpět v krátkém horizontu několika málo let. „V budoucnu bude nastoupený trend pokračovat a automatizace a technologie budou hrát stále větší úlohu. Je jisté, že logistika se neustále zrychluje, a proto bude zapotřebí také kvalitní personál schopný reagovat a přizpůsobit se,“ dodává k projektu Barbara Hrabalová, vedoucí divize Ipsos Actify ve společnosti Ipsos.

Spolek SKLAD sdružuje firmy z oborů, které úzce souvisejí s výrobními a logistickými halami (108 AGENCY, Aimtec, Blumenbecker Prag, HAPPY END, JK Logistika, LogTech, STILL a Zebra Technologies. Výkonnou manažerkou spolku je Petra Troblová.
Celou studii si mohou zájemci zdarma stáhnout  (po registraci) na webu www.sklad.cz/trendy2020

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1