fb
6. 11. 2019 13:40

AEC otevřela hackerskou laboratoř HackingLab

AECSpolečnost AEC, přední poskytovatel kybernetického zabezpečení, zprovoznila novou hackerskou laboratoř HackingLab. Jedná se o ojedinělý koncept z oblasti etického hackingu v České republice a na Slovensku, který si klade za cíl systematicky testovat úroveň zabezpečení nejmodernějších technologií.

Každý ze sedmi stávajících specializovaných mikrotýmů laboratoře HackingLab, zařazené do divize Security Assessment, se zaměřuje na výzkum a vývoj v rámci nejrůznějších oblastí etického hackingu. Partneři HackingLabu poskytují laboratoři své výrobky nebo systémy. Členové vybraného týmu pak produkt několik týdnů či měsíců intenzivně prověřují a v případě nalezení zranitelnosti obdrží partner detailní report s jejím popisem a návrhem na odstranění. Model spolupráce je ve většině případů postaven na tzv. Bug Bounty, to znamená, že partner platí pouze za nalezenou zranitelnost.

„Pro nás tkví výhoda takové spolupráce v tom, že jsme neustále v kontaktu s top technologiemi, pro partnera pak v tom, že mu často zásadním způsobem pomůžeme zvýšit bezpečnost jeho produktu,“ konstatuje šéf HackingLabu Lukáš Bláha. Podle jeho slov zájem o poskytované služby stále roste a nový tým společnosti AEC spolupráci s dalšími partnery jednoznačně vítá. Proto se nebrání tomu, když firmy bez ohledu na obor podnikání laboratoř samy oslovují, právě naopak.


Lukáš Bláha
Lukáš Bláha


Počet lidí, resp. týmů HackingLabu se bude podle Lukáše Bláhy i nadále zvyšovat, a to právě i v závislosti na zájmu firem a rozšiřování prověřovaných oblastí. V současné době převažuje testování z oblasti IoT Security, především chytré elektroniky, jako jsou Wearables, Smart Gadgets, Smart Home či Smart Buildings. V plánu je přidat i ostatní odvětví, například drony a zdravotnická či robotická zařízení. Optimální by bylo mít pro účely testování v laboratoři k dispozici vlastní bankomat, moderní automobil nebo funkční model Smart City.

Lidé, kolem kterých AEC HackingLab vybudovalo, mají v branži dlouholeté zkušenosti a jsou špičkami ve svém oboru. Součástí skupiny je například Oldřich Válka, pod jehož vedením AEC svého času objevilo závažnou zranitelnost v systémech Cisco. Uznávaným expertem je i Lukáš Antal, který se o své postřehy rád dělí s posluchači jak na konferencích, tak coby přednášející na vysokých školách.



„HackingLab je pouze začátek. Postupem času bychom kolem něj rádi soustředili komunitu nadšenců o etický hacking. V rámci ní bychom se chtěli potkávat nejen na specializovaných konferencích, ale především na různých neformálních akcích, jako například praktických workshopech v labu i mimo něj, třeba u piva,“ říká s úsměvem Lukáš Bláha.

Kalendář akcí
Konference - Semináře - Školení
Časopis IT Systems/Speciál
Aktuální číslo časopisu IT Systems Aktuální číslo časopisu příloha #1
Archív časopisu IT Systems
IT Systems 1-2 IT Systems 12 IT Systems 11 IT Systems 10
Archív časopisu IT Systems Special
Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1 Aktuální číslo časopisu příloha #1